Berniaga Di Facebook: Perlukah Hard Selling?

Jualan Cara Halus dan Jualan Cara Memaksa

Rata-rata Internet Marketer Media Social tidak menggalakkan kita melakukan Hard Selling, ataupun kita boleh panggil ia sebagai jualan cara ‘memaksa’.

Namun bagi penulis (saya), hard selling amat perlu di dalam menjual, tidak kira kaedah yang digunakan, TETAPI yang penting hard selling yang sesuai. Maksudnya, cara hard selling dilakukan.

….Klik di sini untuk bacaan lanjut. 🙂

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

4 thoughts on “Berniaga Di Facebook: Perlukah Hard Selling?

  1. Satu pandangan yang ‘baru’ berkaitan dengan hard selling. Yang penting cara kena berhemah. Jangan sampai orang menyampah 🙂

    1. Saya pernah menulis satu tip dahulu (di FB). Apa jua kaedah yang digunakan sama ada email marketing, blog ataupun FB Marketing, kita MESTI biasakan pengikut kita membeli. Maka dari situ baru akan lebih targeted. Kalau kita hanya memanjakan mereka dengan maklumat percuma sahaja atau dengan ayat-ayat yang menjaga hati, kesannya kita hanya membuang masa dan kemudian apabila kita mahu menjual, conversion rate adalah terlalu rendah. Lain jika kita hanya mahu membina jenama tanpa menjual, maka usaha memberi maklumat percuma tidak menjadi masalah.

  2. Terima kasih zul atas perkongsian tip.Tapi saya ada satu pertanyaan.Kalaulah kita masih baru dalam sesuatu perniagaan,perlukah kita memancing dengan produk-produk percuma atau terus melakukan jualan produk?

    1. Sama-sama. Bergantung kepada jenis model perniagaan. Tidak salah terus menjual dan boleh juga dengan memberi produk percuma dahulu. Kalau terus menjual, buat dengan cara kreatif seperti memberikan diskaun untuk pembeli terawal atau beli satu dapat satu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *