Empat bahagian penting dalam bisnes

Secara asasnya, terdapat empat bahagian penting dalam sesebuah perniagaan, iaitu:

  1. Management (Pengurusan)
  2. Marketing & Sales (Pemasaran dan Jualan)
  3. Production (Pengeluaran)
  4. Customer Service (Khidmat Pelanggan)

Pengurusan adalah perkara pertama yang penting dalam bisnes. Tanpa pengurusan yang baik, perniagaan yang dilakukan akan mengalami kepincangan. Pengurusan terdiri daripada pengurusan projek, pengurusan kewangan (keluar masuk duit, pendapatan, kos dan gaji pekerja) dan pengurusan pekerja/team.

Bahagian Pemasaran & Jualan pula berfungsi sebagai sebuah jentera yang akan menentukan perniagaan terus ‘bernyawa’, iaitu dengan membawa masuk hasil terutamanya wang tunai (cash).

Bahagian Pengeluaran juga adalah aspek yang terpenting dalam bisnes. Bahagian ini berfungsi menghasilkan ataupun menyediakan produk-produk akhir yang akan dibeli oleh pelanggan. Jika bahagian ini tidak menghasilkan sesuatu yang tidak menepati sasaran (target) harian/mingguan/bulanan, maka ia akan memberikan kesan buruk kepada perniagaan. Dengan sebab itu, bahagian ini perlu sentiasa produktif dan menepati sasaran yang telah ditetapkan.

Keempat, bahagian Khidmat Pelanggan. Bahagian ini adalah aspek yang akan menentukan nama perniagaan akan disebarkan sebagai baik ataupun sebaliknya, dan yang akan menentukan perniagaan akan terus mempunyai pelanggan yang setia. Layanan pelanggan yang baik, cepat dan mesra akan memastikan perniagaan akan terus berdaya tahan.

.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *