Bagaimana Mendapat Komen Banyak Bagi Tulisan di Blog Anda

Saya sebenarnya banyak perkara yang mahu sentuh mengenai “komen” sahaja. Komen adalah satu ruangan yang anda selalu gunakan apabila ingin memberikan pendapat di satu-satu tulisan di mana-mana blog.

Pengumuman: Sebelum saya meneruskan menulis topik ini, saya ingin mengumumkan bahawa, saya terpaksa menangguhkan pengumuman mengenai “si dia” atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan… Mohon maaf.

Ok, untuk tips dan trik bagaimana untuk mendapatkan komen yang banyak bagi tulisan di blog anda, saya sebenarnya sudah membuka satu topik di forum WangCyber dan saya ada kongsi sedikit tip di sana.

Klik di sini untuk ke perbincangan tersebut.

Saya mempunyai beberapa soalan yang tak ramai blogger memikirkannya. Kebanyakan blogger saya perhatikan, terlalu statik dengan idea-idea dan pemikiran lama. Saya terlalu sukar untuk menemui formula atau pandangan yang baru dan segar. Alih-alih tips yang sama sahaja…

Bukan bermaksud cara yang biasa itu tidak berkesan, bukan… Maksud saya di sini adalah, kita jarang mahu berfikir dan menghasilkan pendapat atau formula sendiri dalam apa-apa perkara termasuk dalam blogging. Kesan kepada hal ini adalah, akan wujud keadaan kau salah aku betul, dia hebat aku tak dan sebagainya. Padahal kesan sebegitu terhasil akibat daripada pemikiran yang pasif dan taklid semata-mata. Apa, ingat taklid ni dalam bab Agama je ke? πŸ™‚

Ok, kita tangguh dahulu perbincangan mengenai “think out of the box” (pemikiran di luar kebiasaan) itu. Kita bincang lain kali…

Mari kita bincang mengenai cara mendapat komen yang banyak. Apakah teknik atau trik yang anda gunakan untuk mendapatkan komen yang banyak bagi tulisan di blog anda? Sama-sama kongsikan di ruangan komen…

PS. Anda mungkin tak dapat memberikan pendapat untuk topik ini sebab anda tak ada blog. πŸ™‚ Klik di ini untuk memilikinya satu

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

31 thoughts on “Bagaimana Mendapat Komen Banyak Bagi Tulisan di Blog Anda

  1. meh sini kita cerita macam mana… setakat ini belum banyak lagi komen yang dapat menarik perhatian. caranya kena suruh orang komen dalam blog kita laa…

    kalo tang belum ada blog memang takleh nak buat apa laaa…

  2. Memberi komen di blog sebenarnya adalah satu cara untuk menghidupkan sesuatu perbincangan.Untuk mendapatkan banyak komen di blog,saya rasa seseorang penulis blog itu seharusnya memulakan langkah penulisan dengan menulis tentang isu terkini dan pastinya ianya akan memberi faedah kepada pembaca. πŸ™„

  3. “core idea” nak dapat comment lebih adalah: “Ask your reader to comment”! cara nak mintak diorang comment bergantung pada imaginasi anda. mungkin:

    1- Bagi insentif kalau derang comment: duit, backlink, ebook, dsb
    2- Buat pertandingan comment paling best
    3- Tulis pasal isu2 panas (SKC, Bola Malaysia, DSB)
    4- Directly tanyakan pendapat mereka

    saya ada idea baru, tapi x pernah try lagi: Designkan comment area kat blog kita agar lebih menggiurkan untuk org comment πŸ˜‰ . COntohnya macam submit button tuh ada perkataan “Kalau anda comment anda memang hensem” dan yg sewaktu dengannya instead of “Submit now” yg sungguh membosankan..

    Ataupon bezakan warna ruangan comment, takpon letak gambar background yg hot diruangan penulisan comment.

    Oh idea ku! πŸ˜‰

    ps: Nak wat post baru lah untuk topik nih. πŸ˜‰

  4. Ktom setuju sangat dgn pendapat Robotys tu…very kreatif….
    Ya la Zul, rasanya kita kena guna kreativiti masing2 supaya org bagi komen…contohnya cam Roboyts bagitau tu…..tp kan…kita kena respon balik pd komen yg org beri tu. At least ianya akan memotivasikan dia dan perbincangan demi perbincangan dgn org lain juga terhasil.

    Janganlah buat derk..je bila org beri pendapat tu…at least berterima kasih lah….

    Idea seterusnya ada kat forum WangCyber…hehehe

    adbfatah, belanja kopi…boleh jugak…hehehe….

  5. point Ktom mmg betul: Kita (tuan punya blog) eloklah berbalas2 dengan pembaca diruangan comment… jangan biar derang terkapai2. Mulakan dengan ucapan terima kasih (kalau dia first time comment) and then ulas/balas comment mereka. Biar mereka rasa yg mereka di hargai dan di galakkan berinteraksi dengan bloggers…. baru leh generate more comment!

    Smartzul: Plugin?? Idea yg best nih… jap try tgk wordpress plugin documentation. Themes dah banyak kali buat, plugin tak pernah lagik. πŸ˜‰

  6. saya masih belum mempunyai blog tapi dah beli pakej blogger tu…

    kalau saya, saya suka komen apa bila orang tanyakan soalan…

  7. Bagi saya bukan semua artikel perlu dikomen,saya sangat setuju dengan pendapat Robotys dan ktom,Sesuatu isu yang panas dan menyentuh emosi selalu mendapat perhatian.Bagi mereka yang mempunyai nama besar seperti Smartzul tentunya tidak pernah terlepas dari mendapat komen.

  8. Firadila suka meninggalkan komen kepada mana-mana laman web yang firadila mula-mula lawati…

    selepas itu,
    firadila perlukan feedback dari si pemilik laman web tersebut walaupun dengan ucapan “terima kasih”….sekiranya dia tidak memberi apa-apa tindak balas atas setiap komen yang diberikan…ah…baik lupakan je blog dia tu sebab…

    layanan yang diberikan tidak memuaskan…cuba anda bayangkan..kalau anda memiliki kedai dan pelanggan sekadar ingin bertanya harga yang dijual dikedai anda…tetapi anda tidak melayan pertanyaan pelanggan tersebut…pasti pelanggan itu tidak mahu datang lagi ke kedai anda…..dan mungkin memburukan kedai anda kepada orang lain…ini adalah contoh sahaja…

    senyum selalu…

    p/s teringin gak nak ada blog sendiri…he…he…

  9. Firadila ni nampak tegas dan garang je…hehe
    tp saya sokong pendapat Firadila…

    bagi saya, kalau orang minta komen di ruangan komen, saya akan tinggalkan komen jika saya melawat blog mereka…bg saya tidak salah kalau kita tinggalkan komen…

  10. Hmmm idea yg hebat dr robotys… xterpikir lak… ble try buat pasni… tp mengenai pendapat firadila tu cam xbape ok laa…. mungkin blog yg kite lawat tu ade ramai fan dier… n mungkin die ade byk blog… so mungkin dier xmenang tgn nak blas email kite.. saya ada baca yaro satarak n gobala krishnan nyer cite, diorg pernah bg komen kt org lain nyer blog but xde respone, tp still bg komen gak kt blog tu.. pas setahun baru owner blog tu bg komen kt blog diorg… πŸ˜†

  11. Emm…mengenai pendapat mazli murshid tu…maksud firadila ialah kalau kita tahu wujudkan banyak kedai…macam mana sibuk pun, hati dan perasaan clien perlu di jaga jugak….mula-mula tinggalkan komen dulu…mana tahu bila dah berpuas hati dengan layanan yang diberi….clien tu menjadi pelanggan tetap kita untuk membeli produk kita….he…he…mesti beli punya…

    Jangan asyik tahu wujudkan banyak kedai je…tapi teknik dan cara memikat pelanggan tak tahu……pelanggan pertama adalah “penjana wang yang seterusnya”…he..he……

    senyum selalu….

    1. saya suka dengan apa yang firadila katakan…
      hati pelanggan yang perlu diutamakan…
      kalau tak hilanglah pelanggan tu…hehe..
      dia merajuk takkan kembali…

      han

  12. haaa? macam mana lagi nak tarik komen yang lebih ke blog anda? tentunya anda mempunyai cara yang tersendiri untuk menarik lebih ramai komen yang berguna untuk manfaat bersama.

    jom kita komen dengan jayanya…

    sekian terima kasih… πŸ˜€

  13. jom kita tanya mereka dan suruh mereka komen. kenapa takkan komen diblog saya?

    eh boleh ke tanya camtu? ada sapo2 yang sudi komen diblog saya?

    alahai… singgah saje ke? bagi laa komen secebis rasa…?

  14. berapa banyak mau komen yang bernas dan berkualiti haaa? kalo takder komen semacam tak best jugak dengan entry yang telah kita buat tersebut… tapi kalo takder komen takpe asalkan ia berinformasi…

  15. kalau nak dapat komen yang banyak di blog kita?

    tips
    kita boleh meminta pelawat memberi komen tentang post kita…
    jangan malu atau rasa segan pula bila minta pelawat tinggalkan komen…
    caranya, anda boleh tulis “apa pandangan tentang post ini?” di link komen anda…

    han

  16. Kalau nak bagi banyak komen selalunya kena tanya soalan dalam penulisan kita.Contohnya macam artikel ni,Zul bertanya teknik kita gunakan untuk banyak komen?

    Dengan itu kita rasa terpanggil untuk sahut cabaran dan bagi sedikit pandangan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *