Bagaimana Bertanya dengan Lebih Tepat

Soalan yang kurang tepat:

Macam mana cara nak buat perniagaan Internet?

Soalan yang lebih tepat:

1. Buku dan seminar apa yang boleh saya sertai untuk belajar mengenai perniagaan Internet?

2. Adakah kelas ataupun bimbingan secara peribadi yang boleh saya sertai?

Setiap soalan juga seeloknya disertai dengan tekad sepenuh hati. Betul-betul mahu memulakan bisnes Internet dan bukan saja-saja mahu tahu. Dengan tekad itu, kita akan terus berusaha dan tidak berhenti.

Jika kita bertanya soalan yang kurang tepat, ia menyebabkan kita mengambil banyak masa untuk bermula atau akan terus membiarkan keinginan kita begitu sahaja.

Sebaliknya, apabila kita bertanya dengan betul dan soalan itu adalah soalan “apakah tindakan yang akan dilakukan”, kita akan terus bertindak dan bukan sekadar mahu mendapat maklumat.

Dalam bisnes, tidak ada yang percuma. Modal tetap diperlukan. Ini hakikat. Jika tidak ada modal, maka adalah tanggungjawab kita berusaha mencarinya.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *