Baca, Faham, Catat, Buat..

Adakah anda seorang pembaca setia novel? Saya yakin, rata-rata pembaca novel kebanyakannya membaca sebuah novel dalam satu malam. hahaha, betul kan? Tak betul dan tak salah, jangan diganggu orang yang sedang membaca novel, huhuhu..

Oklah, tinggal cerita pasal tu dan bukan nak cerita pasal novel atau apa-apa, cuma sekadar ingin menekankan, membaca bahan ringan seperti novel, cerpen dan lain-lain tidak sama seperti membaca sebuah buku, artikel, ebuku, buku teks atau apa sahaja yang bersifat ilmiah dan memerlukan teknik pembacaan yang betul. Bukan sambil baring, bukan sambil meniarap atau bukan sambil menonton bola! hahaha, jangan marah yer..

Jadi, anda yang ingin memulakan perniagaan internet atau telah memulakan, bagaimanakah cara anda membaca? Cuma apa yang saya tahu, di dalam membaca bahan-bahan sebegini yang bersifat teknikal, ilmiah dan memerlukan otak berfikir, ia memerlukan cara pembacaan yang betul. Jika anda membaca novel, anda layan sepenuh jiwa. Tapi jika membaca buku perniagaan internet, anda baca, faham, catat dan lakukan! Pastikan di sisi anda mempunyai sebatang pen atau pensel, sebuah buku catatan khusus untuk ilmu perniagaan internet, bahagikan mengikut topik jika anda membaca pelbagai variasi topik seperti SEO, affiliate, web design, sales copy, traffic, dan lain-lain. Jika anda membaca buku, sediakan ruangan khas utk catatan bagi buku tersebut. Itu sebagai contoh sahaja dan saya yakin, anda mempunyai kreativiti tersendiri. Inilah dikatakan cara belajar yang betul, bukan sebaliknya.

Apa kata anda berbalik seperti zaman sekolah atau universiti dulu, buat nota penting dan letak dalam poket. Apa salahnya, ilmu itu akan menghasilkan duit untuk anda!!

Wassalam. πŸ™‚

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

15 thoughts on “Baca, Faham, Catat, Buat..

  1. Apa yang saya tahu,kebanyakan manusia belah sini hanya menggunakan lima persen dari kemampuan otaknya untuk berfikir,maknanya ada banyak ruang lagi yang belum digunakan.Kononnya manusia belah barat nun dah gunakan otak mereka lebih daripada separuh.

  2. KuyaBoiler, nak seribu daya.. Kekadang orang sebelah sini suka ber-alasan, bukan takmampu berfikir.. hehe.. Barat atau timur, sama saja, yg bezanya, nak atau tak nak.. πŸ™‚

    Cikgu lebih arif daripada saya kalau bab baca-membaca ni… πŸ˜‰

  3. peh. dah lama tak komen blog nih. hehehe.. bz mem’buat’ projek2. yep plg susah bab buat. skrang kena disiplinkan diri dari dok asik baca blog, forum, ebook, artikel kena buat buat buat buat buat buat.. at least sket le dlm sehari tu mesti ada buat (do) baru ada hasil

    sedikit perkongsian pasal nota ni. saya ada satu file dilabel sebagai ‘IDEA’. dalam file ni di print artikel yg betul2 menarik dan coretan2 mengenai idea yg timbul tak semena2 atau bila tengah membaca. try le wat satu..

    seburuk2 tulisan lebih baik dari secebis ingatan.. πŸ™‚

  4. Nota kecil amat penting…sbb ditulis oleh kita sendiri… Bagi saya simpan nota 100% dalam komputer tidak berapa sesuai sangat… kesan penerimaan tak berapa kuat…

  5. Terima kasih yang memberi komen..

    Azwan, good idea tu.. Kena ada satu file khusus untuk artikel berguna. Saya pun ada satu.

    Syazwan, thanks a lot! Saya tetap memerlukan bimbingan saifulsham. Jumpa di KL nanti.. πŸ˜‰

    Sani Rahman, betul tu.. Medium ‘tradisional’ tetap berkesan…

    kuikuikui? hehe.. Terima kasih kak.. Banyak lagi blog lain yg penuh dengan informasi.

    hasrul, malas memang musuh utama! πŸ˜‰

  6. Yezzaa tq bannyak gak info kat sini rupanya k tapi smartzul napa u, shuth, saiful sham suka perkataan hu hu…..hehe saja nak tannya

  7. Entahlah ekk.. Fenomena hu hu ni bermula dari shuth atau saifulsham kotss.. hahaha.. gurau jer.. Entah lah. Maybe trademark kami kot.. hahaha.. Apapun, moga ia tak membuat pembaca terganggu. Kalau terganggu, bagitahu ekk. saya seboleh-bolehnya taknak terlalu teknikal dan serius dalam penulisan. Biar ada unusr berkomunikasi dan ‘seronok’ untuk orang baca.. Kalau boleh masa baca tu pembaca senyum sorang diri… πŸ˜‰

  8. hehe,
    teknik penulisan ni seolah² kita bercakap ngan pembaca,
    ia boleh menghilangkan boring kepada pembaca πŸ˜‰

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *