Home » Perniagaan Internet » Apa itu Freelancer?

Kita sentiasa mendengar perkataan ini: Freelancer. Tetapi istilah freelancer sering dihadkan kepada graphic designer, web designer dan seumpamanya. Sebenarnya, freelancer bukan hanya setakat itu.

Freelance juga lebih kurang sama dengan maksud outsource. Ia dari satu sisi, adalah kata perbuatan. Free-lance dalam bahasa mudah boleh dimaksudkan sebagai bebaskan ia atau lepaskan ia. Sesuatu kerja tertentu, kita ‘lepaskan’ (upah) kepada orang lain untuk melakukannya.

Kemudian, freelancer pula adalah kata nama iaitu individu yang melakukan kerja tersebut. Contohnya, seorang pereka grafik mengambil ‘job’ mencipta desain atau grafik, maka dia adalah seorang freelancer.

Dipendekkan cerita, seorang freelancer adalah pihak (syarikat, bisnes ataupun individu) yang melakukan kerja-kerja tertentu berdasarkan projek atau tugas yang dilakukan itu sahaja, tanpa ada kaitan jangka panjang bersama klien mereka. Ia dilakukan berdasarkan per projek, jangka pendek ataupun berdasarkan jumlah masa.

Jadi, ‘tukang taip dokumen’, ghost writer, Internet Marketer, graphic designer, blogger dan sebagainya adalah seorang freelancer apabila melakukan kerja-kerja tertentu untuk pihak lain.

Sekian.

ps. Dari masa ke masa, pihak SmartUsaha.com akan menulis entri-entri mudah sebegini iaitu menjelaskan istilah-istilah asas agar peniaga Internet tidak terkeliru.

Dapatkan tip-tip ringkas secara percuma terus di facebook!
KLiK! –> https://www.facebook.com/MohdZulfadli.IM

.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.
Share

6 thoughts on “Apa itu Freelancer?

 1. ahmadyani says:

  Amat bagus bila pihak SmartUsaha dapat menjadi “Kamus” kepada mereka yang mahu bergiat dalam IM ini.

 2. terbakor says:

  sekarang sy tgh cuba2 jadi freelance writer..asah bakat dan dalam masa yg sama, cari income tambahan.. :)

  1. smartzul says:

   Alhamdulillah. Semoga berjaya. :)

  2. dja@sishaza says:

   ada jugak simpan angan2 nk jd freelancer… tp x tau le layak ke x …

 3. kyms says:

  freelancer ni sama mcm entrepreneur x?

  1. smartzul says:

   Freelancer juga adalah usahawan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

CommentLuv badge

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.