Alternatif Keyword Planner (Google Keyword Tool)

Google Keyword Planner adalah ganti kepada Keyword Tool yang selama ini digunakan oleh kebanyakan Internet Marketer dan usahawan Internet. Ia adalah percuma dan terus boleh digunakan tanpa perlu mendaftar sebarang akaun.

Namun dengan kewujudkan Keyword Planner, ia sudah berubah iaitu pengguna perlu mendaftar akaun Google / Gmail dan perlu login terlebih dahulu untuk menggunakannya. Apa yang saya nampak, ia untuk menggalakkan pengguna melakukan terus iklan Adwords setelah selesai melakukan kajian keyword.

Selain menggunakan Keyword Planner, anda juga boleh menggunakan alternatif percuma seperti berikut:

 

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

3 thoughts on “Alternatif Keyword Planner (Google Keyword Tool)

 1. salam,

  List alternatif tu sangat membantu saya.
  Thanks for sharing.tp boleh saya tahu sejauh mana ia berkesan dari Keyword Planner?

  TQ

  1. Menggunakan keyword research bukan hanya untuk tahu jumlah carian, tetapi juga untuk kita mengumpul idea keyword yang boleh kita gunakan untuk menulis di blog, FB dan sebagainya.

   Diakui, keyword research google adalah bagus, namun kita perlu tahu bahawa ada tools lain juga mengakses database Google. Contohnya seperti wordtracker dan seobook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *