Akhirnya naik kembali!!

Hmm, apa naik-naik ni zul? hehe, maaf, saja nak suruh timbul tanda tanya pembaca.

Saya begitu gembira sebab blog saya ni naik semula ke tangga top ten di google. Dah berbulan lamanya di tanga ke 20 lebih.. Saya pun tidak tahu mengapa dengan google ni.. Apapun, ramai yg tak suka enjin carian google.. Tapi, apa-apapun, amat penting untuk berada di tangga antara ke-10..

Saya lebih suka menggunakan keyword perniagaan internet dan usahawan internet untuk melihat ranking blog dan portal saya di enjin carian. Kenapa? Bulan lepas sahaja, sebanyak 400 lebih carian menggunakan keyword “perniagaan internet” telah dilakukan di enjin carian terutama yahoo seacrh dan mengikut perkiraan pakar, jika di google, bilangan carian lebih daripada carian di yahoo..

Mengapa saya lebih melihat kepada ranking?

Seperkara, bukan cara ini sahaja yang saya lakukan (SEO), sebab benda ni bila-bila masa sahaja akan berubah. Tapi, inilah punca utama iaitu ranking top ten atau no 1 di enjin carian yang menarik trafik ke blog dan portal saya. Setiap bulan, insyaAllah ribuan trafik akan ke blog dan portal saya.. Cuma kali ni, portal saya jatuh sikit, sebab dah lama tak update.. Takper, saya pasti lepas ni naik balik.. hehe..

Saya nak paste imej carian kat sini, tapi better para pembaca semua cuba kat enjin carian dengan guna dua keyword ni:

perniagaan internet

usahawan internet

Dan lihat, di manakah kedudukan portal dan blog smartusaha.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

4 thoughts on “Akhirnya naik kembali!!

  1. Dah cuba memang betul. Tahniah… teruskan usaha smartzul…
    hansome jugak saudara smartzul ni ye. Bila la aku ada masa nak gi seminar tu ye.

  2. Heheh, saya memang dah lama “ushar” site2 smartusaha dan memang perasan saudra punya ranking jatuh beberapa minggu lepas. Tahniah sebab naik balik! Ada apa2 tips SEO tak ? 🙂 . By the way, blog saya (robotys.cyberonehost.com) pon cecah ranking top ten untuk keyword least favourite: “cara membuat website” melalui Siri Cara Membuat Website saya. Akhirnya merasa gak traffic daripada google 🙂 Rasa best giler bila first traffic trickle mula masuk. Tapi sekarang SERVER down pulak .. T__T .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *