“Kenali potensi diri dan serlahkan ia kepada dunia!” Kita sering tertanya-tanya, mengapa kita masih belum dapat berubah ke tahap yang membanggakan walaupun sudah lama melakukan sesuatu usaha. Sebaliknya orang lain yang melakukan perkara yang sama kita lakukan malah baru saja bermula, boleh dengan begitu mudah mencapai hasil yang besar. Jika dilihat pada tindakan, ia telah […]

Saya ada terima banyak emel permintaan agar mereka dibimbing untuk menjana pendapatan di internet atau membina perniagaan internet yang berjaya. Malah ada yang mahu keluar daripada masalah kewangan dan menjadi seorang yang berjaya. Sebenarnya ia adalah amat subjektif dan saya tidak boleh menggunakan “satu peluru untuk menembak 10 ekor burung sekaligus”. Bermaksud, setiap orang ada […]

Ramai orang yang baru ingin memulakan perniagaan internet tetapi mereka telah berhabis banyak duit membeli rujukan-rujukan dan juga material berkaitan. Sampai ada yang mengatakan, “orang rumah dah sound” sebab dah banyak keluar belanja, tapi hasil satu sen pun belum dapat. Tidak salah trial & error, tapi bagi kita yang sudah tahu jalannya ini, apa salahnya […]

Artikel ini ditulis pada jam 7.30 pagi. Saya terdetik untuk menulis artikel ini di pagi ini selepas melihat bapa saudara saya keluar daripada rumah untuk pergi bekerja. Mungkin beliau tidak membaca artikel ini kerana beliau amat jarang memasuki internet, bahkan tidak tahu pun saya mempunyai blog ini. Selepas saya melakukan sedikit senaman di pagi ini, […]

Seorang lagi pembeli Panduan Kit Blogger berjaya membina blog dot com sendiri walaupun katanya tidak tahu apa-apa sebelum ini. Sebaik sahaja dapat panduan, beliau terus ikut panduan yang diberikan satu persatu. Katanya, beliau dah tak sabar nak buat blog sendiri. Saya terkejut juga dengan keterujaan dia itu. Nanti putus-asa pula kalau tak jadi. Namun, anggapan […]

Ramai orang mudah mengatakan seseorang itu ego dan sombong. Katanya, 1. “Sombongnya dia tu. Tak tegur pun aku!” 2. “Aku hantar emel tak jawab. Sombong!” 3. “Tak kata nak tolong aku promote produk aku. Ego nak mam***!” 4. “Nak wat camne, aku ni newbie. Dia otai. Siapalah aku dia nak bantu..”. Sebelum berkata demikian, sepatutnya […]