Apa khabar semua? Masih ingat Pakej Kit Blogger? Hehe.. Boleh lak saya tanya yer. Mana tahu, anda dah lupa. 🙂 Kepada yang belum memiliki Pakej Kit Blogger tu, dapatkanlah yer. Dah ramai pembeli dah ada blog sendiri, bukan main gembira mereka… Ok, apa yang ingin saya nyatakan pada hari ini adalah, apakah tujuan saya memberi […]

FOKUS pada apa yang anda buat! Salah satu perkara yang saya pelajari daripada pengalaman ialah, dahulu saya nak lebih dan nak tahu lebih daripada orang lain serta buat apa yang mereka buat. Ia menyebabkan saya hilang fokus dalam masa beberapa tahun! (ruginya…..). Ada tiga jenis penyakit yang menyebabkan kita tak dapat fokus: 1. Nak lebih: […]

Perniagaan konvensional ada banyak bidang seperti masakan, pembuatan, komputer, komunikasi, kewangan, khidmat automobil, perubatan, pembinaan dan sebagainya. Setiap bidang tersebut, sudah tentu ada pakar masing-masing. Begitu juga dengan perniagaan Internet, ia juga mempunyai banyak bidang atau model tersendiri seperti google adsense, program affiliate, resell rights, membership site, ebook (digital product), services, produk fizikal, drop ship, […]

Jika kita perhatikan, ramai usahawan yang berjaya, tidak kira usahawan Internet atau offline, mereka kebanyakannya tiada pendidikan formal dalam bidang perniagaan. Contohnya, tiada sijil, diploma atau degree dalam bidang bisnes. Namun, mereka tetap berjaya sehingga meraih pendapatan jutaan ringgit dan mengecapi kebebasan kewangan dan kehidupan. Persoalan di sini, adakah perlu seseorang usahawan itu mengikuti pendidikan […]

Baiklah. Seperti yang saya janjikan di artikel sebelum ini, tambahan pula ada mereka yang salah anggap tulisan saya, maka saya percepatkan artikel ini. Cuma ingin saya nyatakan, saya tak boleh nak puaskan hati semua orang. Kalau tak puas hati, I’m sorry. Saya hanya memberikan idea, pandangan dan secebis pengalaman sahaja. Saya ulangi lagi seperti yang […]

Apa khabar anda semua. Semoga sihat selalu yer. Sekarang ni musim demam, sebab cuaca tak menentu. Oklah, saya ingin ingin mengumumkan bahawa, insyaAllah pada 8 April 2007 ini saya akan ke nun jauh ke utara semenanjung Malaysia untuk Seminar Perniagaan Internet. Jadi mana-mana yang asyik dok tanya bila saya nak datang ke utara nun, haa, […]