Assalamu’alaikum, Apa khabar semua? Semoga sihat di sana. Sejak jumaat lalu, saya ke KL sehinggalah hari Selasa (semalam). 🙂 Ada apa yer zul sampai 4 hari kat sana? Hari sabtu, adalah hari bengkel, satu hari suntuk. Kemudian, untuk pertama kali saya ke Kajang untuk merasa satay Samuri yang dikatakan sedap tu. Dan pada malam tersebut, […]

Apa khabar semua? Moga sihat hendaknya. Kini saya sedang berada di bengkel perniagaan internet, UKM Bangi. Sedikit harapan, moga semua peserta faham apa yang disampaikan terutama asas perniagaan internet dan juga produk apa yang patut dijual. Ini keypoint penting. Persoalannya, jika seseorang itu tiada idea produk (part susah nak create), maka ada cara-cara lain yang […]

Apa khabar semua.. Pertama sekali saya berharap, pelajaran 3 hari yang telah saya buat memberikan serba sedikit manfaat untuk semua… Baiklah, ini adalah post ‘terakhir’ saya sebelum saya ke KL petang ini. Esok – 27/1/2007 – adalah hari bengkel perniagaan internet ebizmalaysia.com di UKM Bangi. Ini adalah bengkel ke-3 kami dan kami sentiasa mengemaskini segala […]

Pastikan anda telah membaca post yang lepas sebelum membaca tulisan ini. Berikut adalah link untuk setiap tulisan bagi hari pertama dan kedua: Mukaddimah 1 Mukaddimah 2 Hari Pertama Hari Kedua – Siri 1 Hari Ketiga – Siri 2 Setelah melakukan langkah demi langkah selama dua hari, kini sudah tiba masanya untuk kita melakukan promosi dan […]

Ok, kita ulangkaji balik apa yang telah kita lakukan. Hari pertama, kita dah buat kajian pasaran dan membeli produk ‘resell rights’. Ingat, pilih topik yang niche dan jangan melawan arus iaitu menjual macam-macam jenis produk pada satu laman web. Ia tak salah, tapi kurang ‘profitable’. Walaupun ada kebarangkalian untuk orang membeli, tetapi persaingan juga tinggi […]

HARI: 2 Pelajaran: Siri 1 untuk hari ke-2 Topik: Nama domain dan hosting Apa khabar semua? Pertama sekali maaf kerana lambat melakukan posting ini. Apapun, teruskan membaca. Hari ini adalah hari kedua cabaran kita (terutama saya sebab saya buat dan catat untuk anda!) untuk membina sebuah perniagaan internet dengan menggunakan model ‘resell rights’. Saya harap, […]