Tulisan Terakhir + Ringkasan + Pesanan

Assalamu’alaikum dan salam sejahtera semua.

Sebelum saya balik ke kampung (tak tahu berapa lama), ini adalah tulisan saya yang terakhir sebelum saya bercuti.

Bulan ramadhan kali ini banyak pengalaman sendiri yang telah saya tempuhi samada dari aspek kehidupan dan keusahawanan internet itu sendiri. Pengalaman-pengalaman yang dilalui itu sedikit sebanyak menambahkan lagi kematangan saya di dalam bidang ini dan ia juga memberikan saya satu titik tolak kepada sesuatu perkara yang lain.. InsyaAllah, saya akan kongsikan apa yang saya tempuhi untuk manfaat semua. 🙂

Sebagai ringkasan, saya senaraikan rentetan beberapa perkara yang telah saya lakukan sebelum ini:

1. ‘Newsletter’ SmartUsaha dilancarkan (awal September)

2. Menghasilkan “ebook panduan paypal” dan memberikannya sebagai percuma hanya kepada subscriber newsletter smartusaha.com

3. Memberikan dua special report percuma yang bertajuk “mitos perniagaan internet” dan “kelebihan perniagaan internet”. Juga khas untuk subscriber newsletter smartusaha.com sahaja

4. Mengeluarkan satu lagi ebook percuma yang bertajuk “buat duit dengan blog”. Hanya yang berdaftar sahaja yang dapat

5. Menghasilkan lagi ebook percuma (special report) iaitu “pengiklanan banner berkesan, satu kajian..”. Boleh didownload secara percuma tanpa perlu mendaftar.

Itulah beberapa rentetan perkara yang telah saya di smartusaha.com lakukan, dan sudah semestinya untuk anda. Saya insyaAllah, seikhlas yang mungkin mahu memberikan yang terbaik untuk anda walaupun yang diberikan adalah percuma. Saya mahu anda benar-benar terdidik dengan cara yang “ilmiah”, bukan di atas angin atau sekadar “borak kosong”. Harap-harap manfaatkanlah pemberian saya tersebut. 🙂

InsyaAllah, smartusaha.com akan terus mara di dalam bidang ini walaupun kadang-kadang terasa juga “motivation down”-nya, namun saya meletakkan tanggungjawab sebagai no. 1 dan membuat keuntungan sebagai no. 2. Sebab itu saya terus berdiri teguh di dalam bidang ini. InsyaAllah. Sebagai orang yang tahu (sikit jer tahunya), saya terasa terpanggil dan bertanggungjawab untuk memberikan didikan melalui saluran yang mampu saya lakukan. Dalam englishnya berbunyi, “it’s not just about business, this is responsibility..”. Kalau salah grammar bi tu, harap maaf, saya tak expert sangat. Tapi mat salleh tak kisah pun grammar broken, orang-orang kita jer sibuk nak komen itu ini, bukan nak bagi semangat pun.. 😉 Jangan terasa nooo.. hehe..

Ingin juga saya nyatakan secara umum di sini, buat tempoh tertentu, saya terpaksa “menolak” undangan untuk memberikan ceramah, seminar atau bengkel perniagaan internet. Ya, saya terpaksa menolak seketika kerana, saya ada perancangan tertentu berkaitan dengan seminar atau bengkel perniagaan internet. Nak tahu apa? Tunggu.. Saya pun tak tahu bila saya akan memberitahu apa yang akan saya lakukan. Mungkin paling cepat pun tahun depan.. 😉 Cuma apa yang saya dapat katakan secara keseluruhan adalah, saya mahu benar-benar BAKAL peserta bengkel saya boleh membina dan memulakan perniagaan.

Saya tak nak bayaran ratus-ratusan untuk join bengkel atau seminar itu masuk ke perut saya, tapi anda sebagai peserta terkontang-kanting dan saya pula dalam kekenyangan.. Tidak sama-sekali.. Saya mahukan “they know what they learn”. Faham bukan dalam keadaan mimpi, tapi betul-betul faham.. Saya menyatakan hal ini apabila melihat, begitu ramai yang teruja dan diakibatkan oleh hal itu, ilmu tidak diutamakan, sistem pembelajaran tiada standard, tak ada flow yang membantu dan akhirnya, impian berkubur begitu saja dan seterusnya bidang ini akan dipersalahkan.. Stop here, kita sambung lain kali pasal ini. 🙂

Banyak nak taip sebenarnya ni. Ya lah, lepas ni nak cuti. Saper-saper yang online time raya tu, tengok-tengoklah smartusaha.com ni yer. Kalau kena hack lagi ke, cepat-cepat hantar SMS kat saya. 🙂 Kalau anda hacker-nya (cracker), huhu, “saya ucapkan selamat hari raya kepada anda dan semoga Allah merubah kelakuan burukmu itu. Tinggal-tinggalkanlah kerja hack server orang tu. Nanti susah nak jawab depanNYA kelak, banyak sangat buat salah.. Dan saya tak simpan dendam pun. Gunakanlah ilmu yang ALLAH bagi tu untuk kebaikan bersama, bukan saling memusnahkan orang kita sendiri. Tak baik, berdosa. Kelak ilmu tu sendiri makan tuan, tak percaya tengok.. Amin..”.

Apa lagi yer.. Rasanya dah tak ada dah kot. Cuma nak bagitahu, lepas cuti raya ni, saya ada sedikit info yang akan saya berikan kepada anda. 🙂 Tunggulah apa info tersebut..

Baiklah, saya berhenti di sini sahaja dan semoga anda selamat sampai ke destinasi. Bergembiralah di hari raya.. Gembira kerana kita masih bernafas, diberi ruang dan waktu oleh ALLAH untuk memperbaiki lagi amal kita. Di kesempatan ni, saya mohon maaf banyak-banyak kepada kawan dan lawan saya. Sebagai manusia biasa, maka tak boleh untuk kita elak sesuatu yang salah.

Kalau saya TER-sindir, anda terasa, maafkan saya, ia tak sengaja. Kalau saya sentuh sesuatu perkara dan terkena batang hidung anda, saya juga minta maaf. Saya tak tuju pada anda, tapi saya tuju kepada semua. Kekadang saya tegas, kekadang saya berlembut, dan jika kita ingin berjaya, jangan terlalu “manja”.. Orang ‘jentik’ sikit pun dah nak berjauh hati dan berputus-asa.. Kekadang, kita kena menerima teguran daripada orang lain. Kita kena keluar dan latih diri agar tidak begitu manja dengan zon selesa kita selama ini. Amat berbahaya jika anda tidak cuba berusaha keluar dari comfort zone anda. Jangan jadi orang yang manja, sebaliknya hati kena kuat.. InsyaAllah.

Dan saya juga, memaafkan anda jika anda ada salah dengan saya. Kalau ada lah. Kalau tak ada tak per.. 😉

Oklah, jumpa lagi nanti. Semoga Allah memberikan kita umur yang panjang dan rezeki yang murah.. Jika ada benci di hati, buangkanlah.. Kita semua sama, manusia biasa, tak mampu menjadi yang sempurna sepenuhnya.

Wassalam.

Ikhlas,

Mohd Zulfadli @ SmartZul.
“insan yang biasa-biasa saja..”
PS. Daftar percuma newsletter smartusaha.com dan dapatkan ebook percuma yang saya nyatakan di atas. http://smartusaha.com/news.

Tip Persaingan Sihat + Harga + 1 Perkataan

Assalamu’alaikum semua.

Hari raya dah tak lama dan saya akan balik kampung lusa, hari jumaat malam. Tak tahulah berapa lama cuti, harap-harap dapat kembali online dan meneruskan kerja.

Ok, berbalik kepada topik, mulanya saya tak nak taip panduan ke, tips ke, apa ke, sebab rata-rata semua orang dah jarang online (saya tahu..), macam cakap sorang-sorang lak, hehe.. Tapi tak apalah, yang membaca tetap ada walau sedikit.

Tip kali ini adalah mengenai persaingan. Apa yang saya perhatikan trend di Malaysia, apabila sesuatu produk itu telah dikeluarkan contohnya seperti ebook topik tertentu, maka mulalah yang lain tak akan mengeluarkannya lagi. Saya terasa amat pelik.. Ya, seolah-olah HANYA seorang yang berhak mengeluarkannya dan yang lain tidak perlu lagi menjual benda yang sama di internet. Bagi saya, ‘sikap’ ini tidak betul..

Ya, jika kita benar-benar usahawan, pemikiran yang kreatif, berani bersaing, mesti ada dalam diri. Kalau orang keluarkan produk jenis A, kita boleh mengeluarkannya juga seperti produk itu, TETAPI mestilah ada perbezaan dan lebih berkualiti. Inilah salah satu kunci untuk bersaing dengan mereka yang lain. Contohnya, jika ebook A tidak menerangkan sesuatu, maka kita masukkan dalam ebook kita. Jika penjual ebook A itu ada kelemahan-kelemahan tertentu, kita ‘manipulasi’ kelemahan mereka itu. Jika mereka tidak tawarkan itu dan ini, kita tawarkan sebagai ‘bonus’ kepada pembeli. Dan yang pasti, cara kita, style kita, mesti ada beza dan ada kualiti. Letaklah harga berapa pun, orang akan sanggup beli.

Seperkara lagi adalah mengenai harga. Ramai yang takut untuk meletakkan harga pada produk keluaran mereka atau servis mereka. Ketahuilah, anda mesti BERANI meletakkan harga yang sepatutnya! Pengalaman saya membuatkan saya banyak belajar dalam soal meletakkan harga. Dan saya ingin kongsi dengan anda bahawa, anda boleh letakkan harga yang tinggi kerana di sana tetap ada mereka yang akan membeli JIKA produk anda benar-benar diperlukan dan lebih berkualiti daripada orang lain. Jangan letak terlalu murah!! Ya, saya ulang sekali lagi, jangan terlampau murah!! Tidak ada sebab untuk orang tidak membeli jika produk anda betul-betul diperlukan oleh mereka.

Tip Perkataan “Killer”:

Jika selama ini anda gunakan perkataan BELI di laman web anda. Maka, cepat-cepatlah tukar perkatan tersebut kepada perkataan lain yang lebih berkuasa dan “killer”, yang dapat meningkatkan jualan anda. Apa tu? Ya, jika anda guna perkataan BELI, orang akan cepat-cepat lari dari laman web anda sebab perkataan beli terus-menerus seperti memaksa mereka mengeluarkan duit. Sebaliknya, gunakan perkatan seperti DAPATKAN, REBUT PELUANG INI, GET IT NOW, GRAB THIS OPPORTUNITY, DOWNLOAD NOW dan lain-lain lagi. Perkataan ‘ajaib’ ini seolah-olah memukau pemikiran bakal pembeli (pelawat) produk anda untuk membelinya.. 😉

Oklah, sehingga berjumpa lagi di masa-masa yang mendatang. Semoga smartusaha terus kekal di persada internet. 🙂

Wassalam.

Ruang Iklan : Bonus + Special Event

Info: Post kali ini 80% adalah bercirikan komersil

Pertama sekali, saya ucapkan terima kasih dan tahniah kepada mereka yang telah merebut peluang untuk beriklan di blog smartusaha dengan membayar sebanyak RM35 untuk 35,000 impression. Satu harga yang teramat murah berbanding harga standard iaitu USD25 untuk 10,000 impression (harga secara purata, tak percaya, cuba research sendiri).

Mengapa saya ucapkan tahniah kepada mereka, kerana mereka sanggup untuk mencuba sesuatu, lebih-lebih lagi setelah membaca special report saya yang percuma mengenai pengiklanan banner. Mereka melakukan sesuatu untuk laman web jualan mereka, mereka tidak duduk diam. Saya suka golongan sebegini yang sanggup melakukan ‘apa sahaja’ (tapi dengan ilmulah) untuk bisnes mereka.

Sebenarnya, ada satu perkara yang saya ‘rahsiakan’ kepada anda semua mengenai ruang iklan banner, iaitu BONUS. Bahkan yang telah membeli ruang iklan tersebut pun belum mengetahui apakah ‘hadiah’ tersebut. Setakat ini, saya sudah menyenaraikan bonus untuk mereka sebagai tanda tahniah kerana merebut peluang dan satu lagi, memang saya ingin membantu bisnes mereka (visi smartusaha iaitu membantu netpreneur). Bagaimana? Hehe, saya tak akan beritahu di sini kerana tidak adil kepada mereka yang telah membeli ruang tersebut. Namun yang pasti, RM35 yang mereka bayar amat amat berbaloi kerana bonus-bonus yang saya berikan itu adalah untuk jangka masa panjang. Saya ‘ambil’ duit mereka, tapi saya akan bantu mereka lebih daripada apa yang mereka bayar.. 😉

Kalau anda kata RM35 amat mahal, tepuk dada, tanya selera. Special Report saya pasal iklan banner tu dah menjawab segalanya kalau anda BACA dan fahamlah.. 😉

Oh ya, maaf. Kali ini tiada benda free. Ada yang minta, “Zul, letaklah link affiliate aku kat blog kau.”. Pohon seorang sahabat baik saya. Tapi saya tidak mengendahkannya kerana prinsip saya, “tiada jalan mudah untuk berjaya..”. Saya tetap ‘berkeras’ dengan prinsip, “bisnes adalah bisnes, kawan adalah kawan”, dua keadaan yang berbeza dan kita mesti membezakannya. 😉

Selain itu, saya mahu dia berusaha sendiri kerana saya amat tidak suka memanja-manjakan, kena ada usaha, jangan hanya tahu goyang kaki. Saya tak akan bantu sama-sekali mereka yang malas berusaha dan tahu nak mudah. Ya, saya amat tegas dalam hal ini, i’m sorry. Saya hanya akan membantu jika anda sentiasa berusaha gigih, maka tiada sebab untuk saya tidak membantu anda. Adil bukan?

Jadi, kepada pembeli ruang banner di blog ini, iklan anda bukan hanya berkelip-kelip di sini semata-mata, tapi ‘lebih daripada itu’.. hehe.. Mengapa saya baik sangat? Kerana saya suka orang yang cepat merebut peluang dan serius. 🙂 Oh ya, yang tak ada laman web jualan tu tak apa lah, saya tuju kepada mereka yang ada website jualan jer..

Bukan paksaan, tapi saya suka mereka yang cepat mengambil peluang.. Apakah 3 bonus itu? Hanya saya yang tahu buat masa sekarang dan mereka yang telah membeli ruang banner di blog ini akan merasai hadiah-hadiah istimewa daripada saya. Yang pasti, saya akan pastikan mereka dapat lebih daripada apa yang patut. Ingat, saya bukan seperti pihak penyedia iklan yang lain.. hehe.. Saya terpaksa merahsiakan dulu bonus-bonus tersebut sebab saya hanya mahukan mereka yang serius sahaja, BUKAN sebab bonus.

Oh ya, hanya 9 tempat (ruang) sahaja lagi yang ada untuk iklan banner. Habis sahaja, anda kena beratur, ikut giliran. Stop dulu pasal iklan, dan kalau nak tahu lebih, sila ke http://smartusaha.com/iklan 🙂 Dan kalau anda belum dapatkan special report mengenai “pengiklanan banner berkesan”, hanya perlu klik di sini.

===========
SPECIAL EVENT
===========

Jika anda belum mendaftar newsletter smartusaha dan mahu mendapatkan 4 buah ebook percuma, sila daftar segera di http://smartusaha.com/news. Saya akan umumkan satu special event KHUSUS untuk subscriber newsletter saya sahaja.. Ya, event itu amat special.. Hanya mereka yang akan tahu dan orang ‘luar’ sama-sekali tak akan diberitahu. 😉

Apakah event ini? Ya, event ini hanya terhad kepada subscriber saya sahaja dan terhad dalam tempoh tertentu sahaja. Pastikan anda adalah salah seorang yang mengetahuinya..

PS. Ada-ada ajer Zul ni yer.. Ya, ada-ada ajer.. 😉

PPS. Saya suka mereka yang serius, tidak banyak soal dan suka merebut peluang yang ada jika mereka mampu..

Tip: Kalau anda dapat banyak klik pada banner, pastikan laman web anda OK dari segi salescopy (conversion rate) dan jangan lupa capture their name & email (mailing list). Jika tidak, sia-sia sahaja.. Just do it, jangan ‘banyak’ soal.. hehe.. 🙂

Wassalam.

Ruangan FAQ SmartUsaha

Assalamu’alaikum dan salam bahagia pembaca blog smartusaha semua,

Ermm, sibuk nampak? Dah bersiap-siap nak balik kampung yer.. Baguslah, jumpa keluarga dan sanak-saudara nanti. Saya pulak, insyaAllah malam hari jumaat ni, 20hb, saya akan bertolak ke kampung, Kelantan Darul Na’im. 😉 Pandu kereta hati-hati atau kalau naik bas ke apa, berdoalah agar selamat sampai ke destinasi.

Ok, kembali kepada tajuk. InsyaAllah selepas raya ini saya akan membuka satu ruangan baru di blog ini iaitu FAQ, soalan yang lazim / kerap ditanya oleh ramai orang kepada saya selama ini. Dan, saya juga sentiasa menerima dengan terbuka emel daripada anda. Tapi, jangan berharap sangat untuk saya balas dengan cepat yer.. Faham-faham ajerlah.. 😉

Mengenai ruangan tersebut, saya berterima kasih kepada salah seorang pembaca blog setia saya yang memberikan cadangan bernas ini. Katanya, bagus jika dibuat satu bahagian yang mengumpulkan soalan-soalan yang kerap ditanya. Bila saya fikirkan idea ini, maka saya dapati ia ada kebaikan tersendiri iaitu soalan yang ditanya secara personal melalui emel juga dapat dikongsi bersama oleh ratusan bahkan ribuan yang lain, lagi-lagi mereka mempunyai soalan yang sama.

InsyaAllah, saya akan buatkan ruangan tersebut selepas kembali pulang dari kampung.

Dan, jika anda perhatikan di sebelah kiri blog ini iaitu di bahagian sidebar, ada satu kotak list-box pada bahagian Kategori. Sebelum ni dia menyenaraikan semua kategori post, tapi tak cantik dan berserabut. Dan kini saya telah buatkan begitu yang lebih kemas dan praktikal. Cara gunanya, tekan list-box tu dan pilih kategori mana yang mahu anda baca untuk tulisan-tulisan yang lepas. 🙂

Dan ada pembaca setia blog saya siap print lagi tulisan-tulisan saya di sini. Ya, silakan. Saya tidak halang anda save atau cetak, tapi jangan dijual dan dilakukan plagiat udah lah yer.. Kesian kat saya. hehe.. Blog ini adalah untuk anda, maka anda gunalah sebaik yang mungkin kandungan di dalam blog ini. Tapi, kalau anda nak gunakan tulisan di blog ini untuk diletakkan di blog anda atau di mana-mana laman web, sila minta izin saya terlebih dahulu. Sebab, ia berbeza dengan cetak, copy & paste ni lain sikit cerita dia.. 😉

Oklah, saya nak siapkan 2,3 projek lagi sebelum balik raya..

Semoga anda semua sentiasa di dalam kebahagian dan keselamatan, insyaAllah.

Wassalam.

PS. Mereka yang membeli ruang iklan smartusaha akan mendapat beberapa bonus yang tidak diberitahu. Kalau nak tahu, kenalah beli ruang tu.. 😉 Rujuk di http://smartusaha.com/iklan. Ada beberapa kekosongan ruang lagi..

Forum : Bukan Tempat Berjual-Beli @ Iklan

‘Tips’ kali ini biasa sahaja. 🙂 Semua orang dah tahu, tetapi mungkin ada buat-buat tak tahu dan tak nak ambil tahu, atau dalam bahasa yang mudah, “aku peduli apa..”. 😉

Hehe, peduli apa yer.. Tak apa.. Teruskan membaca. 🙂

Baiklah. Sebelum ini, saya ada menulis mengenai membina ‘kredibiliti’ dan menarik trafik dari forum ke laman web kita dan itulah salah satu ‘kekuatan’ saya selama ini. Namun, ramai yang tersilap langkah dan ingin mencari jalan mudah untuk mempromosikan produk mereka ataupun sesuatu untuk hasil $$$$.. Bagaimana? SPAM!! Ya, forum mempunyai pelbagai topik atau dikenali sebagai thread. Mereka si kaki spam ini, melakukan post (tulisan) yang sama di beberapa ruangan thread samada dalam ayat mempromosi atau tersirat. Bagaimana tersirat??

Continue reading