Jika Internet Sedunia Lumpuh

Syarikat Trend Micro meramalkan sehingga akhir tahun 2006, hampir 80 peratus daripada e-mel yang beredar adalah berstatus spam. Apakah ancaman besar lain terhadap Internet pada masa kini?Salah satu serangan ke atas Internet dinamakan sebagai `penafian perkhidmatan’ atau a Denial of Service (DoS). Serangan DoS ini merupakan satu tindakan di mana seorang pengguna atau organisasi sepatutnya menerima sesuatu sumber perkhidmatan seharian.

Dengan lain perkataan pelucutan perkhidmatan itu adalah ketidakupayaan sesuatu jaringan perkhidmatan tersedia ada seperti perkhidmatan e-mel tidak dapat berfungsi lagi.

Penafian perkhidmatan boleh juga berbentuk seperti kehilangan sementara akan semua jaringan rangkaian. Satu contoh yang paling jelas ialah tapak web yang berjuta-juta manusia melayarinya tiba-tiba tidak berfungsi.

Web tidak beroperasi. Operasi Internet terhenti. Maka Internet boleh lumpuh!

Serangan berbentuk DoS boleh merosakkan program-program dan fail di dalam sistem komputer. Lazimnya serangan DoS dibuat dengan niat jahat dan ada kalanya boleh terjadi dengan tidak semena-mena.

Serangan DoS adalah sejenis pecah amanah keselamatan kepada sistem komputer. Bagaimanapun ia tidak melibatkan kecurian terhadap maklumat-maklumat atau kecurian keselamatan lain. Apa yang pasti adalah pemilik komputer atau organisasi yang bergantung pada komputer akan menanggung kos yang tinggi sama ada dari segi kewangan atau masa.

Melumpuhkan

Serangan DoS dikhuatiri akan melumpuhkan jaringan Internet kerana ia menyerang pula pelayan-pelayan komputer yang mengatur lalu lintas Internet dunia.

Jika ini berlaku maka ia dapat mengalihkan data-data yang tidak diperlukan dalam jumlah yang besar ke beberapa komputer korbannya. Serangan Dos kini tidak mungkin dapat diatasi oleh teknologi yang dipakai oleh komputer-komputer milik perusahaan besar buat masa ini.

Dalam satu kes di Amerika Selatan, serangan DoS telah menyebabkan sebuah pelayan Internet telah diambil alih oleh penyerang lalu memusnahkan perkhidmatan-perkhidmatan yang diisikan di dalamnya.

Pelayan tersebut merupakan salah sebuah pusat pengendalian lalu lintas Internet di seluruh dunia. Serangan yang berlaku pada awal tahun ini hanya memanfaatkan sekitar enam peratus daripada sejumlah satu juta pelayan di Internet dunia. Serangan ini pun sudah dikira seperti ribut Katrina di Internet. Serangan ini berkuasa hingga lapan gigabit sedetik.

Jika serangan boleh menjangkau sebanyak 1,500 serangan maka serangan sejumlah itu boleh melumpuhkan tapak-tapak web komersial, para penyedia pelayan sambungan Internet dan perusahaan penyedia infrastruktur Internet selama berminggu-minggu.

Penyerang yang mengguna teknik DoS kononnya menghantar permintaan-permintaan palsu bagi meminta izin untuk mengakses komputer-komputer lainnya. Sasaran pengguna Internet yang diserang tidak menjangka sama sekali ia akan menjadi korban DoS.

Senario serangan DoS ini mirip seperti apa yang berlaku pada Oktober 2002 dulu di mana 13 buah komputer root server yang mengatur lalu lintas Internet terganggu kerana serangan ini.

Seorang peneliti teknologi dari Helsinki University of Technology, Finland, Profesor Hannu H Kari telah meramalkan bahawa wujudnya beragam-ragam virus komputer dan spam e-mel dalam jumlah yang besar boleh menyebabkan kepunahan Internet pada masa akan datang.

Menurut beliau, awal kejatuhan Internet akan berlaku pada tahun 2006. Analisisnya berdasarkan kepada trend di dunia maya mengenai spam dan virus yang saat ini sedang bermaharajalela. Benarkah ramalan beliau?

Sumber : Ramli Abdul Samad, Utusan Malaysia

AWAS: Exploit Terbaru Impact Website!

Kali ni saya nak berbahasa inggeris pulak.. Haha, jangan takut. Bukan saya nak tambah atau nak jadikan blog ini di dalam bahasa inggeris, cuma artikel kali ini adalah dalam bahasa inggeris yang ditulis oleh seorang orang kita juga. Tapi dalam BI lah. So hari ni mari kita membaca dalam bi pula, hehe..

Tulisan ringkas ini bukan artikel, tetapi satu informasi yang amat penting juga untuk anda semua ambil serius terutama kepada webmaster, lebih-lebih lagi anda melakukan perniagaan internet atau program adsense.

Selamat membaca dan memahami. 😉

In my previous post I mentioned about my internet income drop by 50% and I am searching for the caused of it. Yesterday I found out what was the CULPRIT.

Here is the culprit:

Note: This code is very dangerous … my pc hang when I put the actual code in my BLOG. So I need to screen capture it to show you the actual script. This is really very dangerous. WARNING!

Somehow the above IFRAME script was inserted by UNKNOWN (hacker) to each and every my website that I haved about 20++ website. This script is inserted into all my web files that have *.htm, *.html & *.php.

What this script do is when someone opened my website it will push a trojan into the user machine and the trojan will be on the user pc. This will cause IE to hang and PC to reboot.

I checked on the NET and found out several web masters also been EXPLOITED by this Trojan. The damage that I faced people do NOT want to visit my site and my loyal customer also afraid to visit my site. I mentioned this to the HOSTING provider and the provider asked to erased all my website do the reload again.

If you guys hosted your web on HOSTGATOR please check all your *.htm, *.html, & *.php whether the IFRAME as above is in your web files.

The only way to clean it is to delete the above file one by one. Like what I did yesterday … I manage to clean up 2 out of 20++ website. The two website is about 300 pages each site…. IT IS REALLY A LOT OF WORK…

I am IN PAIN and LOST A LOT OF DOLLARS … but life need to go on ….I believe there will always a BLESSING in DISGUISE.

Take care and regards,
Zahir

http://invpath.blogspot.com/

Tips Berjimat-Cermat Untuk Usahawan Internet..

Di posting kali ini, anda akan dibawa satu tulisan yang agak panjang juga namun amat berguna untuk anda berjimat-cermat di dalam perniagaan internet anda.

Penulis jemputan kali ini akan membincangkan mengenai satu tips yang amat praktikal dan berguna untuk anda.

Penulis kali ini adalah dari Team SaifulSham iaitu saudara Sabri, penulis buku Rahsia Buat Duit Dengan Internet. Semoga anda semua mengambil manfaat daripada tajuk yang dibincangkan.

==================================================

Artikel ini akan bercerita mengenai satu rahsia yang tidak boleh anda dapati di mana-mana lagi, terutamanya dalam Bahasa Malaysia.

Menarik mengenai artikel ini, ia menyentuh mengenai kepakaran Team SaifulSham.com sendiri, bagaimana menjual fizikal produk di Internet. Teknik ini akan berbicara;

  1. Bagaimana untuk menarik lebih ramai pengunjung a.k.a pelanggan ke laman web kita.
  2. Di manakah kita boleh mengiklan laman web ecommerce kita dengan lebih berkesan.
  3. Teknik ini secara primernya adalah untuk menjual produk-produk fizikal, namun boleh diaplikasikan untuk produk-produk digital juga. (pernah dibuat, contohnya penjualan hosting, domain name,etc. The possibility are limitless)
  4. Kehebatan teknik ini adalah kerana ia ibarat sambil menyelam minum air. Ia berfungsi sebagai promosi untuk menarik “targetted customer” dan juga sebagai satu langkah link building untuk laman web kita. Kedua-duanya akan memberi faedah yang cukup besar untuk perniagaan kita.
  5. Saya pasti, ramai usahawan Internet Malaysia menjual kek, bunga, pelan hosting, dan aneka produk lain. Cuba senjata rahsia Team SaifulSham.com ini dan nikmati perbezaanya.

    Baiklah supaya anda boleh memahami konsep teknik ini, biar saya beri intro dahulu. Kebanyakan pembeli di Internet ni sudah biasa membeli-belah online. Persoalan bagi mereka, bukan lagi samada “Selamat ke tidak kredit kad aku”, “penjual ni hantar ke tidak order aku”, “kalau order hilang macam mana” dan pelbagai persoalan lain yang sering bermain di minda kita sebagai masyarakat yang baru diperkenalkan dengan konsep online shopping ni.

    Apa yang mereka fikirkan adalah, “Bagaimana saya boleh berjimat semaksimum mungkin ketika berbelanja online?” Mereka akan mencari diskaun-diskaun, tawaran-tawaran menarik yang boleh menjimatkan mereka wang.

    Di Internet selalunya, untuk memudahkan proses memberi diskaun ini, penjual selalunya menyediakan kupon-kupon khas yang boleh ditukarkan sebagai diskaun kepada produk yang dibeli. (ada kupon dalam bentuk digital-berupa kod, dan ada juga kupon dalam bentuk fizikal-berupa kertas biasa)

    Tak percaya? Lihat saja jumlah carian untuk “coupon” bulan lepas;

    coupon 358949
    online coupon 94928
    grocery coupon 57036
    printable coupon 28180
    free coupon 27928
    folica.com coupon 26985
    jc penney coupon 20970
    coupon code 19646
    pizza hut coupon 19522
    restaurant coupon 19500
    target coupon 19426
    office depot coupon 18678
    love coupon 18447
    chuck e cheese coupon 17287
    hotel coupon 17094
    las vegas coupon 15253
    bed bath and beyond coupon 12807
    discount coupon 12800

    Supaya anda lebih jelas lagi mengenai konsep pembelian online dengan kupon ini (mungkin masih asing bagi anda), saya bawakan satu cerita: Saya selalu membeli domain name di Namecheap.com. Bagi kebanyakan orang harga yang ditawarkan USD 8.88 sudah cukup murah. Tetapi prinsip saya, mengapa bayar lebih? Saya mencari diseluruh pelusuk internet coupon untuk NameCheap.com. Akhirnya saya bertemu juga. “BESTVALUE” anda akan mendapat domain pada harga USD 7.99 . Jimat 89 cent!

    Mungkin pada anda 89 cent itu apalah sangat, tapi dalam RM, ia adalah RM 3 lebih! Tambah pula jika anda ada 10 domain atau lebih? Wah! Itu penjimatan kira-kira RM 30 untuk saya…

    Ini hanya contoh yang mudah. Sebagai seorang pembeli-belah online yang berjaya (satu lagi kegiatan masa lapang saya) saya sentiasa berjaya mendapatkan tambahan diskaun jika membeli belah di Amazon.com. Orang lain dapat diskaun 20%, saya bleh dapat sekurang-kurangnya 30%. Orang lain dapat 50%, saya boleh dapat 60%. Bayangkan jika anda membeli produk bernilai USD 100 di Amazon, berapa banyak anda boleh jimat dengan menggunakan kupon?

    Jangan tercengang!

    (bagaimana nak berjimat apabila membeli belah online, itu boleh jadi topik artikel yang lain. Mungkin pada masa akan datang, saya akan berkongsi tips&rahsia tersebut. Sekarang kita tumpu, tindakan kita sebagai seorang usahawan internet)

    Jadi sebagai seorang usahawan internet yang tajam fikirannya, ada beberapa idea yang boleh timbul di fikiran kita untuk memenuhi peluang dan permintaan kepada kupon yang sekian banyak ini.

    Namun, saya akan tumpukan kepada satu aspek sahaja ketika ini.

    Mengiklan dan meletakkan post di laman-laman web kupon di Internet.

    Di internet ada berjuta-juta laman web yang menawarkan kupon untuk pembelian online ini. Mengikut Google, ada 71’000’000

    Antaranya:

    http://www.currentcodes.com/

    http://www.ecoupons.com/

    http://www.couponcraze.com/

    Bagaimana jika anda mengiklan secara percuma di laman web-laman web ini? Faedah yang anda dapat adalah:

    1. Promosi anda dilihat oleh orang-orang yang “gila” membeli-belah online dan mempunyai potensi untuk membeli dari anda.
    2. Anda dapat link percuma ke laman web anda.

      Selalunya, laman web-laman web kupon ini sentiasa mencari kupon-kupon baru untuk dimasukkan ke database mereka dan mereka sentiasa mengalu-ngalukan sumbangan pembaca. Maka? Apa lagi! Hantarlah kupon anda supaya dapat mereka pertimbangkan.

      Tapi pastikan anda menjalankan perniagaan dengan beretika! Ada laman kupon ini hanya menerima FREE Coupon sahaja dan bukan diskaun, jadi jangan hantar ke laman web seperti ini. Ada juga yang memninta bayaran untuk menyenaraikan kupon anda. Apa? Bayar mereka untuk memberi pelawat mereka diskaun? Ewah, banyak cantik! Jauhi juga laman web sebegini.

      Sekurang-kurangnya, ada dapat “link free” dan promosi ke laman web anda. Jangan lupa, kebanyakan laman web kupon in, adalah laman web yang tinggi bilangan pengunjungnya!

      Sedikit variasi, anda boleh praktikkan idea yang sama tetapi dengan audiens yang lain. Berikanlah kod kupon anda di laman web-laman web yang “sealiran” dengan perniagaan Internet anda.

      Contoh: anda menjual pelan hosting.

      Iklankan kod kupon anda di www.webhostingtalk.com

      Mereka ada ruangan khusus untuk promosi. Dan sebagainya, potensinya limitless.

      Kami telah menggunakan teknik ini kepada beberapa laman web kami. Dan hasilnya memang jelas berbeza. Laman web yang idak menggunakan teknik ini “slow” sedikit hasilnya berbanding laman web yang kami praktikkan teknik internet marketing efektif ini (tiada di mana-mana lagi) yang lebih “kencang”

      Baiklah, sebagai satu hadiah untuk anda, anda boleh menggunakan artikel ini untuk blog, laman web atau apa sahaja kegunaan dengan syarat anda TIDAK mengubah artikel ini dan mengekalkan maklumat mengenai penulis di bawah. Anda juga perlu memaklumkan kepada kami di mana anda telah meletakkan artikel tersebut, jika anda menggunakannya sebagai satu isi emel, sila forwardkan kepada saudagar-at-saudagar.com.my. Jika anda rasa artikel ini perlu sedikit perubahan dari segi ayat untuk disesuaikan denan laman web anda (perubahan kecil sahaja), sila hubungi Support Team kami di http://support.saifulsham.com untuk melakukannya bagi pihak anda.

      ==================================================

      Maklumat Penulis

      Sabri Hassan Assa’ari adalah Pengasas SaifulSham.com, Portal Informasi Keusahawan No. 1 Malaysia. Beliau juga merupakan penulis buku “Rahsia Buat Duit Dengan Internet” yang boleh di dapati di kedai-kedai buku berhampiran anda ataupun tempah online di

      Untuk lebih banyak lagi rahsia-rahsia dalaman seperti ini, anda boleh mendaftar sebagai ahli kelab SaifulSham.com di http://www.saifulsham.com/subscribe.php

      ==================================================

      Waktu yang sesuai untuk mempromosi atau mengiklan : Satu Analisis..

      Kali ini saya nak share satu experience saya dan juga sedikit analisa yg saya buat ke atas trafik portal dan blog saya..

      Iklan? Ya, naper? Iklan juga ‘mesti’ anda lakukan kerana ia adalah salah satu strategi pemasaran walau ia mungkin tidak berkesan.
      Bukan cara buat ayat iklan berkesan yg saya nak nyatakan di sini, tapi sekadar ingin memberitahu hari dan waktu yg sesuai untuk anda mengiklan atau membuat promosi di laman web anda. Saifulsham ada beritahu hal ini di dalam buku mereka. Tp kali ni saya nak tambah sedikit dari segi analisa trafik ke portal saya. Apa kaitan dgn portal saya? Tidak, saya hanya nak buat analisis, waktu dan hari apa yg org ramai atau kerap masuk internet.. Scr logik, yg masuk ke web saya adalah ‘internet surfer’ yg mencari peluang, info, membeli, dll. Lihat imej di bawah:

      pssst, tidak ramai webmaster yg mahu share graf trafik web mereka.. Tp saya mahu berkongsi dengan anda semua.. 😉

      Analisis dan andaian:

      Imej pertama adalah mengikut hari dan yg kedua mengikut pukul berapa.. Graf di atas adalah untuk bulan ni sehingga ari ni – 22/4/06, Sabtu -.

      Jika mengikut hari, hari jumaat adalah paling ramai masuk ke internet. Secara logiknya, sebab waktu rehat panjang.. 😉 If government, waktu rehat hari jumaat start 12.45 hingga 2.15. Kalau tak silap lah. Ehem, saya pernah kerja p.time goverment, so sy juga masuk internet time rehat TERUTAMA hari jumaat!! 😉 Anda pula bagaimana??

      Tak cukup graf hari, cuba tengok graf jam lak. Pukul berapa yg ramai masuk? Tengok graf tu baik-baik. Cantik kan? Apa yg cantik? Dari pukul 10, bilangan mula naik dan naik sehinggalah kemuncaknya pada jam 11. Then turun perlahan-lahan sampai pukul 1. Bermula pukul 2 sehingga waktu lain, trafik semakin berkurangan..

      Andaian:

      – Kebanyakan yg masuk internet adalah dari tempat kerja. Anda setuju?
      – Mula jam 10, biasanya org dah mula relaks sikit. Start waktu rehat, org makin relaks dan ada waktu nak masuk internet. Start pukul 2, orang dah kerja dah…. 😉

      Andaian di atas juga dari pengalaman dan pemerhatian saya semasa saya kerja part time di satu jabatan (goverment). 😉

      Rumusan Analisis:

      Buatlah iklan atau ‘offer’ kepada orang ramai terutama di LAMAN WEB ANDA (jika laman anda ramai yg masuk!!) Atau iklan di laman iklan yg sedia ada spt cari.com.my, termasuklah OFFER iklan banner di portal saya (boleh rujuk di ruang Pengiklanan forum ini).

      Saya pernah buat iklan utk satu produk, dan terus dapat pesanan dan jualan pada hari tu juga!! Dan hari itu adalah HARI JUMAAT!! 😉

      Kesimpulan:

      Analisis di atas mungkin boleh berubah jika ada pembolehubah lain. Hehe, mcm matematik pula.. Saya pun tak tahu apa pembolehubah tu, mungkin corak keperluan dan persekitaran yg membuatkan orang masuk pada hari lain pula.. 🙂 Pembolehubah bila-bila masa boleh ubahkan analisisi di atas. Hanya andaian..

      PS. Laman web atau ‘ayat’ iklan anda perlulah BERKESAN dan mampu menjual! Ramai mana pun yg masuk ke laman anda, tak guna jika laman web anda tidak berkesan.

      PSS. Analisis di atas hanya untuk pasaran Malaysia sahaja.

      Usahawan Internet VS Usahawan Konvensional : Apa bezanya?

      Pada kali ini, saya ingin menyentuh sedikit perbandingan di antara usahawan internet dan usahawan konvensional. Apakah bezanya di antara dua kategori ini? Banyak bezanya bahkan tidak kurang juga banyak persamaannya.

      Perbezaan yang paling ketara adalah cara usaha atau perniagaan yang dilakukan. Usahawan internet melakukan di depan komputer, menggunakan kuasa internet dan kebanyakan perkara dilakukan oleh sistem (automatik). Maka, usahawan internet lebih banyak masa yang terluang untuk perkara-perkara yang lain seperti bersama keluarga, sosial atau apa sahaja. Berlainan pula dengan usahawan biasa ataupun offline, mereka perlu mengejar masa, kerana mereka perlu bersesak-sesak di jalan raya, perlu menepati masa, perlu berdepan dengan pelanggan, dan bermacam lagi. Sebaliknya usahawan internet hanya menggunakan emel, online chatting, support forum, newsletter dan lain-lain teknlogi untuk berkomunikasi dengan pelanggan.

      Namun, bukan itu yang saya ingin tekankan pada kali ini. Tidak kisahlah anda menjadi usahawan siber ataupun offline sekalipun, ia tetap memerlukan usaha yang kuat, komitmen, kesungguhan, kerajinan, ilmu, strategi dan pelbagai lagi aspek yang lain. Inilah persamaan yang saya maksudkan. Walaupun menjadi usahawan internet itu lebih mudah, cepat dan rendah risikonya, namun jika anda tidak membuat perancangan, lemah di dalam mengatur strategi, tidak mengoptimumkan penggunaan ‘tools’ dan lain-lain, maka hasil yang akan anda dapat adalah tidak memuaskan.

      Pendek katanya, ciri utama di dalam usahawan internet dan usahawan konvensional adalah sama sahaja seperti yang saya nyatakan di atas, iaitu adanya ciri pengurusan yang baik, istiqamah, tidak berputus-asa, belajar perkara yang baru dan pelbagai lagi. Itulah jiwa dan sifat dalaman pada seorang usahawan sepanjang zaman.. Berbaliklah kepada erti usahawan yang sebenar, insyaAllah anda akan menjadi usahawan internet yang berjaya. 😉