101 Idea dan Tip Perniagaan Internet 2010

Saya meluangkan sedikit masa untuk menulis 101 perkara yang boleh dilakukan pada tahun 2010 ini untuk perniagaan internet anda. Namun untuk kali ini, saya senaraikan 25 perkara dahulu. Saya akan publish secara berperingkat-peringkat.

Sebahagian perkara daripada tip-tip berikut juga bukan berkaitan dengan perniagaan internet sepenuhnya, namun begitu ia memberikan kesan secara tidak langsung kepada usaha perniagan internet.

Saya menulis perkara penting di sini juga untuk diri saya sendiri dan saya rasakan ia bermanfaat jika dikongsikan bersama para pembaca semua. Tidak semestinya anda melakukan semua perkara ini. Boleh pilih beberapa sahaja.

1. Konsep asas perniagaan internet tidak akan berubah. Di mana ada permintaan, di situ ada pembeli. Maka lakukan kajian pasaran sebelum mencipta dan menjual produk. Secara asas, apa sahaja benda dapat dijual melalui internet. Cuma, lihat kepada kemampuan sendiri.

2. Tambahkan lagi teknik dan strategi pemasaran. Adalah satu malapetaka besar jika menggunakan teknik dan strategi yang sama tanpa menambah cara-cara yang lain. Jika sekarang menggunakan 3 cara, tambah lagi beberapa cara.

Semakin banyak cara promosi, maka semakin banyak bakal pembeli akan masuk ke laman web.

3. Sediakan dua jenis pelan perniagaan internet. Satu, pelan bisnes umum iaitu model perniagaan yang difokuskan. Kedua, pelan bisnes yang khas untuk setiap projek.

4. Tetapkan matlamat yang jelas untuk perniagaan internet yang dilakukan iaitu matlamat jangka pendek dan matlamat jangka panjang. Apa yang dimahukan dalam masa terdekat? Apa yang dimahukan dalam masa beberapa tahun lagi?

5. Jangan terlalu gopoh untuk memulakan azam dan semangat yang baru. Tidak semestinya azam baru perlu dilaksanakan pada awal tahun baru. Ia dapat dimulakan pada bila-bila masa sahaja. Yang penting adalah perancangan dan kejelasan perancangan tersebut. Semangat sahaja tidak mencukupi.

6. Fokus kepada satu model atau beberapa model perniagaan internet sahaja. Walaupun fokus kepada satu model sahaja, pelbagai cabang pendapatan dapat dicipta.

7. Sediakan perancangan untuk satu tahun penuh (2010). Iaitu apa yang perlu dilakukan, bila (termasuk tempoh masa), kos, bagaimana, siapa dan di mana. Daripada perancangan satu tahun itu, pecahkan kepada perancangan bulanan, mingguan dan seterusnya harian.

8. Tiada perubahan ketara untuk bidang Internet Marketing bagi tahun 2010 melainkan perubahan pada platform pemasaran, polisi sesebuah pihak seperti kerajaan dan juga undang-undang. Contohnya perubahan pada polisi Paypal untuk rakyat Malaysia dan juga undang-undang FTC untuk pasaran Amerika.

Seperti yang dinyatakan pada tip 1, konsep asas perniagaan tidak akan berubah secara total walaupun sejak berpuluh tahun yang lepas. Yang berubah hanya pada teknik dan strategi sahaja mengikut arus zaman.

9. Azamkan pada diri sendiri tidak akan membazir wang lagi untuk membeli sesuatu yang tidak perlu seperti ebook yang tidak diperlukan. Gunakan wang untuk membeli panduan yang membantu promosi dan pemasaran serta yang dapat menguatkan lagi jentera perniagaan. Elakkan ebook yang berbentuk hype dan tidak realistik untuk semua orang.

10. Mulai tahun 2010, tetapkan satu bajet atau dana khas untuk pengiklanan di internet. Mungkin RM200 atau apa sahaja jumlah khas untuk pengiklanan sahaja.

11. Wujudkan satu ‘group mastermind’ (sekurang-kurangnya dua orang tetapi tidak terlalu ramai) yang dapat memberikan dorongan dan semangat di antara satu sama lain. Mastermind group tidak semestinya bersama usahawan yang sama bidang, tetapi mereka mestilah ‘setia’, amanah dan bertanggungjawab.

12. Tambah kenalan baru seboleh-bolehnya seorang sehari sama ada secara maya (seperti Facebook) atau di dunia sebenar. Kenalan itu tidak semestinya prospek kita, tetapi sebagai tempat perkongsian ilmu daripada mereka. Malah mungkin mereka dapat memberikan kita sesuatu bantuan seperti sumber rujukan atau tip yang kita tidak ketahui.

13. Cari seorang mentor sekurang-kurangnya seorang pada setiap bulan. Pastikan mentor itu benar-benar ikhlas dan tidak mempermain-mainkan anda atau mengambil kesempatan untuk kepentingan mereka.

14. Azamkan pada diri untuk tidak lagi begitu mudah untuk subscribe mana-mana newsletter yang tidak diperlukan. Subscribe banyak newsletter bermaksud banyak emel akan masuk dan di situlah bermula pembaziran masa, tenaga dan akhirnya hilang fokus.

15. Jika sudah tidak larat untuk unsubscribe banyak newsletter yang disertai sebelum ini, mungkin langkah terakhir adalah dengan mencipta emel yang baru. Tip: Asingkan emel perniagaan dengan emel peribadi atau emel untuk menerima emel-emel newsletter.

16. Bagi usahawan internet yang tertentu, sudah tiba masanya untuk membina senarai emel (list building). Ini adalah teknik pemasaran yang sudah terbukti berkesan, malah dapat digunakan untuk simpanan maklumat pelanggan. Gunakan khidmat autoresponder dan utamakan yang berbayar. Namun, jika soal kos menjadi kekangan, gunakan sistem autoresponder pasang sendiri.

17. Sistemasikan perniagaan internet semaksima mungkin. Artikel oleh saudara Amirol di sini amat membantu kefahaman asas mengenai pentingnya pengurusan berpusat.

18. Tetapkan jadual kerja agar dapat seimbangkan diri untuk bisnes dan kehidupan (sosial, kesihatan, keluarga, Agama…). Bekerja kuat itu memang bagus, tetapi jangan terlalu workaholic sehingga terabai aspek lain seperti kesihatan dan keluarga.

19. Jika boleh pada setiap hari, lakukan satu aktiviti riadah yang mudah seperti berjalan kaki di tepi pantai atau di taman pada setiap petang. Kesihatan tubuh badan dan ketenangan fikiran adalah antara faktor penting dalam perniagaan.

20. Kurangkan penggunaan kertas bagi perkara yang tidak memerlukan sebarang cetakan atau tulisan. Ini bukan sahaja dapat menjimatkan kos, malah mesra alam dan juga dapat mengurangkan keserabutan di persekitaran kerja. Selain itu, kita akan mudah untuk bergerak kerana kebanyakan bahan kerja ada di dalam simpanan digital (laptop, server, pen drive dan lain-lain).

21. Lakukan backup harian atau maksimum mingguan untuk segala kerja yang dilakukan sama ada pangkalan data (database) blog, file-file laman web web, data-data kewangan, transaksi dan segala data yang penting. Lakukan backup dengan menggunakan kemudahan tertentu seperti hardisk tambahan (external), pen drive, DVD-RW atau upload ke server yang selamat.

22. Mulakan setiap hari dengan senarai perkara yang perlu dibuat (to-do-list). Utamakan perkara yang lebih utama dahulu. Fokus kepada perlaksanaan perkara yang telah ditetapkan dan elakkan perkara lain jika boleh (selain perkara kecemasan).

23. Wujudkan selang masa rehat semasa melakukan satu tugas (task) yang mengambil masa yang lama. Setiap 20 minit, rehatkan badan dengan berjalan atau meregangkan otot badan dan meminum air masak. Elakkan memandang skrin komputer terlalu lama.

24. Sebulan sekali, mungkin boleh pergi bercuti di tempat yang belum pernah dilawati. Atau mungkin 3 bulan sekali. Kekerapannya bergantung kepada kemahuan anda. Bercuti di tempat yang berbeza bukan sahaja menyegarkan minda, malah dapat menjana semangat dan tenaga yang baru kerana kita melihat pemandangan yang berbeza.

25. Beli dan baca sekurang-kurangnya sebuah buku seminggu. Membaca buku akan menentukan siapa diri kita, cara kita berfikir dan ada modal untuk bercakap dan berbual-bual.

Utamakan buku yang berkaitan dengan bidang perniagaan yang dilakukan. Contohnya saya melakukan bidang Internet Marketing, maka saya perlu membaca banyak bahan berkaitan Internet Marketing. Baca juga buku lain yang boleh memberi nilai tambahan agar diri kita semakin bernilai seperti buku-buku Agama, motivasi, kewangan, kesihatan dan lain-lain lagi.

Selain buku bercetak, ebook juga boleh dikira sebagai buku juga. Cuma sahaja ia di dalam bentuk digital. Kelebihannya, ia boleh dibawa ke mana-mana dengan mudah.

Sekian dahulu 25 Tip yang pertama. Akan bersambung di entri akan datang.

Kemaskini: Siri kedua artikel ini yang mengandungi 25 lagi idea dan tip.

ps. Ikuti saya di Facebook: http://www.facebook.com/MohdZulfadli.IM

.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

16 thoughts on “101 Idea dan Tip Perniagaan Internet 2010

 1. Bila baca artikel2 Smartzul, saya dapat rasakan keikhlasan di dalam penyampaian mesej beliau. Bersemangat bila baca. Moga2 2010 ni saya dpt jana income dr internet dan sentiasa bersemangat dgn membaca artikel2 Smartzul. Success selalu Smartzul. 🙂

  1. Terima kasih. Insyaa-Allah, saya sentiasa cuba ikhlaskan diri di dalam penulisan dan perkongsian. Semoga semua mendapat manfaat, dunia dan akhirat. Semoga saudara juga sukses.

 2. Thanks zul atas tips yang sangat2 berguna untuk saya. Saya sangat tertarik pada point no 18 (jauhi dari workaholic) dan juga point no 20 (kurangkan penggunaan kertas).Saya tak dapatkan nafikan, saya dalah seorang yang workaholic dan addicted dengan internet. Mungkin ini adalah satu masalah dan juga satu kelebihan bagi saya. Tapi apa yang saya rasakan, itu semua tidak membebankan.

  Alhamdulillah 4 daripada 8 whis-list saya untuk tahun ini sudah tercapai. Dan sekarang ini adalah tahap di mana saya perlu kekalkan prestasi dari segi servis untuk kepuasan pelanggan. Bagi saya, ini adalah salah satu cabaran dalam perniagaan online mahupun offline. Harap zul dapat kongsikan tips bagaimana untuk mengekalkan prestasi yang baik dalam perniagaan berteraskan ‘perkhidmatan’

  Thanks Zul 🙂

 3. Tahniah Tuan Zul.Tengah mengkaji mana yang saya perlu dahulukan. Almaklumlah orang baru bermula, tak boleh terus memecut.:)Tuan Zul, kalau tidak keberatan, mohon tag. Nanti-nanti saya bisa merujuk lagi. Terima kasih sangat!

 4. zul , informasi dalam artikel diatas sangat berguna . Terima kasih :)lawat blog saya dan berikan pendapat zul . Selamat maju jaya :))

 5. Memang tak rugi setiap kali singgah di blog ni..artikel yang ori & perkongsian pengalaman, ilmu, nasihat..yg sgt bermanfaat utk semua khususnya yg berminat dgn bisnes internet. Aku pasti akan mentauladani apa yg zul kongsikan di sini..terima kasih zul 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *